Parelles ben avingudes, ara també virtuals

Orientacions per participar en el VxL virtual (cliqueu la imatge)

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Tot plegat es desenvolupa en un ambient flexible i distès, amb 10 sessions d’una hora de conversa a la setmana.

El programa va néixer l’any 2003, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), a través dels 22 centres de normalització lingüística (CNL) del territori. Des de l’inici, ja hi han passat més de 110.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i Flandes (Bèlgica).

Per ser voluntari, només cal parlar català amb normalitat. No és necessari tenir cap títol que acrediti el nivell, ni que el català sigui necessàriament la llengua materna del voluntari. Per ser aprenent cal tenir un nivell mínim de conversa, ja que l’objectiu del programa és parlar en català. En qualsevol cas, darrere de les parelles lingüístiques hi ha un equip humà que coordina, orienta i acompanya les parelles durant el període en què tenen lloc les trobades.

Fins a principis de 2017 el programa només incloïa la modalitat presencial (les parelles han d’assistir al lloc de trobada que hagin acordat). Des del gener també és possible la modalitat virtual (les parelles fan les trobades a través de plataformes de videoconferència –Skype, Hangouts, etc.).

En aquesta modalitat s’inscriuen persones que viuen fora de Catalunya i també persones que hi viuen però que per la raó que sigui (torns de feina alterns, dificultats de mobilitat, preferència pels mitjans virtuals) la consideren millor.

Per inscriure’s al programa només cal emplenar el formulari http://www.vxl.cat/participa-hi en què s’han d’introduir les dades personals, la disponibilitat horària (tant si és presencial com virtual) i la zona preferent de trobada (en el cas del voluntariat presencial). També us podeu adreçar al servei lingüístic d’UGT.

Tots els voluntaris i aprenents, pel fet de participar al programa, tenen descomptes i avantatges en molts equipaments culturals de Catalunya. Es poden consultar a l’enllaç: http://www.vxl.cat/el-carnet-de-vxl. Només cal acreditar-se amb el carnet del VxL.

Què hi diuen els voluntaris i aprenents?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: